cezetpol@wp.pl

725 100 330

Super User
Odsłony: 366

Kasze - produkt ceniony od wieków. Powstają poprzez obróbkę pełnego ziarna, dzięki czemu zachowują wszelkie swoje wartości odżywcze oraz witaminy.

Mogą stanowić zarówno główne danie jak też być znakomitym dodatkiem do potraw wytrawnych jak i słodkich. Doskonale smakują zarówno z mięsem, mlekiem czy też jako pieróg, który jest bardzo popularny na Lubelszczyźnie, gdzie możemy  doszukiwać się jego pochodzenia. Kasze - dzięki swojemu uniwersalnemu zastosowaniu są cenione zarówno przez osoby dbające o linię jak też sportowców oraz wegetarian. 

„Polacy byli wielkimi amatorami i znawcami kasz. Również i te kaszane tradycje sięgają w głąb wieków. O znaczeniu obrzędowym kasz w dawnej kuchni słowiańskiej można by pisać wiele i barwnie. Karmienie młodych kaszą oznaczało zaręczyny, zaś babska kasza - swaty (...) Gospodynie polskie już przed wiekami znały wiele sposobów podawania kasz. Gotowano z nich zawiesiste, pożywne zupy, jadano z mlekiem, wypiekano prażono w piecu, kraszono słoniną, masłem, olejem i serem (...). Zamiłowanie Polaków do kasz utrwaliło staropolskie przysłowie mówiące, iż Polak nie da sobie w kaszę dmuchać”

(M. Lemnis, H. Vitry, W staropolskiej kuchni i przy polskim stole Warszawa 1986, s. 22)

 Kasza jaglana - zwana królową kasz - pozyskiwana z obłuszczonego ziarna prosa, uznawana za jedną z najzdrowszych. Jest stosowana w dietach odkwaszających organizm. Dzięki temu, że jest lekkostrawna, polecana jest dla osób mających problemy z wątrobą oraz trzustką.
Zawiera rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę, mającą zbawienny, leczniczy wpływ na stawy i korzystnie wpływającą na wygląd skóry, paznokci i włosów.
W naszej ofercie znajdziemy kaszę jaglaną wyłącznie od lokalnych dostawców z Lubelszczyzny, regionu, który był pionierem w produkcji tej kaszy w Polsce.
Kasza gryczana niepalona zwana białą - jedna z odmian kasz gryczanych. Jest pozyskiwane z ziaren gryki, które nie podlegają obróbce termicznej. Zawiera wiele wartości odżywczych, w szczególności błonnika pokarmowego, który korzystnie wpływa na nasz metabolizm. W ostatnim czasie stała się bardzo popularna, możemy ją łączyć zarówno z mięsem, rybami czy też w daniach słodkich - np. z owocami lub bakaliami.
Kasza gryczana prażona - powstaje z ziaren gryki, które są wypalane w piecach. Jedna z najpopularniejszych kasz, szczególnie na terenie Wschodniej Polski, która zwana jest " Zagłębiem Kaszowym".
Ma wyrazisty, charakterystyczny smak. Wyjątkowo pasuje do dań mięsnych, sosów oraz jako farsz do pierogów oraz przy produkcji kaszanki.
Jest szczególnie doceniana przez osoby będące na diecie oraz sportowców - zawiera wiele  witamin oraz spore ilości błonnika i łatwo przyswajalnego białka.
Kategoria: