cezetpol@wp.pl

725 100 330

Super User
Odsłony: 193

Kaszę gryczaną wytwarza się z gryki czyli potocznie zwanej tatarki. Kasza gryczana zawiera dużo białka, węglowodanów i składników mineralnych. Białka tej kaszy są cenniejsze niż białka zbóż, a zbliżone wartością i strawnością do białek roślin strączkowych.

Gryka zawiera witaminy B1 i PP oraz związki mineralne wapnia, żelaza, fosforu, potasu i magnezu. Pochodzi z rodziny rdestowatych. Ma białe lub różowe kwiaty zebrane w wiechy, liście są trójkątne, sercowate lub prawie strzałkowate, a owoc jak orzeszek.

Grykę uprawia się od ponad czterech tysięcy lat. Najpierw uprawiana była na północy Indii, dalej w Chinach, Japonii, Azji Środkowej. Na początku pierwszego tysiąclecia przed naszą erą dotarła przez Iran na Zakaukazie, w Polsce jak również na lubelszczyźnie pojawiła się dopiero w piętnastym wieku. Od tamtej pory stała się wręcz tradycyjną potrawą na polskich stołach. Dodajmy, że lubelszczyzna była polskim pionierem w produkcji kaszy gryczanej.

 

 Kasza jaglana, jest to kasza z łuskanego ziarna prosa. Kasza ta jest doskonałym składnikiem energetycznym (320 – 340 kcal/100 g), głównym składnikiem energetycznym jest skrobia, jej zawartość w kaszy wynosi około 65%. Kasza zawiera około 10 – 11% białka, nie zawiera glutenu. Posiada mnóstwo zalet, jest lekkostrawna i odżywcza (100g – 346kcal). Zawiera rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę, mającą zbawienny leczniczy wpływ na stawy i korzystnie wpływającą na wygląd skóry, paznokci i włosów.Kasza jaglana zawiera dużo witamin z grupy B (tiaminy, ryboflawiny, pirydoksyny. kwasu pantotenowego). Obfituje w lecytynę oraz substancje mineralne: magnez, wapń, fosfor, potas, żelazo. Zawiera witaminę E, – jeśli będzie dostatecznie często gościć na naszym stole, może być dość dobrym źródłem również i tej witaminy.Z powyższych zalet wynika, że kasza jaglana szczególnie nadaje się dla małych dzieci, oraz osób na diecie lekkostrawnej czy bezglutenowej. Możemy więc przyrządzać z niej potrawy dla całej rodziny!

W naszej ofercie znajdziemy kaszę jaglaną wyłącznie od regionalnych dostawców z lubelszczyzny, regionu, który był pionierem w produkcji tej kaszy w Polsce.

 
 
 
Kategoria: